Miten hakea lainaa netistä

Internet on mullistanut lainamarkkinat. Nykyisin lainaa haetaan suoraan netistä - koko hakuprosessi hoituu kätevästi vaikka kotisohvalta! Nettilainan hakemiseen et tarvitse muuta kuin verkkopankkitunnukset.

Lainan hakeminen on nykyaikana äärimmäisen helppoa. Siitä ei ole montaakaan vuotta kun lainahakemuksia piti ensin tilata puhelimella perinteisellä kirjeenä kotiin toimitettavaksi. Sitten kun lomakkeen oli kaikkine liitteineen palkkatodistuksista ym. vihdoin saanut täytettyä, piti se lähettää kirjepostina takaisin rahoitusyhtiölle. Rahoitusyhtiö kävi hakemuksen läpi ja teki myöntävän tai kieltävän päätöksen, jonka taas postitti hakijalle. Sitten hakijan piti vielä kertaalleen allekirjoittaa lainasopimus ja lähettää se takaisin rahoitusyhtiöön, jonka jälkeen rahat vihdoin jonkin ajan kuluttua siirtyivät hakijan tilille. Lyhimmilläänkin koko lainan hakuprosessiin kului pari viikkoa, usein toista kuukautta. Toki käymällä pankin tai rahoitusyhtiön konttorissa prosessi sujui hieman vauhdikkaammin, mutta aina se ei ollut mahdollista.

Nykyisin lainan haku onnistuu lähes poikkeuksetta kokonaan sähköisesti internetin välityksellä. Kaikki lainan hakuun liittyvät lomakkeet ja dokumentit välitetään bitteinä ja jopa allekirjoitus tehdään sähköisesti - tämä on kaiken lisäksi perinteistä tapaa paljon luotettavampaa!

Lainaa verkkopankkitunnuksilla

Netistä lainan hakemiseen et tarvitse muuta kuin verkkopankkitunnukset. Verkkopankkitunnukset on ehdoton vaatimus, koska luotonantajan pitää pystyä tunnistamaan hakija luotettavasti. Tähän ehdottomasti paras ja käytetyin ratkaisu on verkkopankkitunnukset, koska lähes jokaiselta työikäiseltä suomalaiselta löytyy ainakin yhden pankin tunnukset (ks. Op.fi). Toinen vaihtoehto olisi sirullinen henkilökortti, mutta niitä on niin harvalla kuluttajalla, ettei lainantarjoajien ole kannattavaa ja mielekästä ylläpitää edes mahdollisuutta henkilökortilla tunnistautumiseen.

Lainanhaku netissä etenee käytännössä niin, että hakija valitsee lainapalvelun sivulta haluamansa laina summan, joskus heti myös laina-ajan. Tämän jälkeen siirrytään sähköiseen tunnistautumiseen. Tunnistautumisen jälkeen hakijalta kysytään vielä varmistukseksi haettua lainasummaa ja laina-aikaa. Seuraavaksi täytetään kaikki lainan hakemiseen tarvittavat tiedot kuten henkilötiedot ja tiedot hakijan taloudellisesta tilanteesta. Millä tarkkuudella tietoja kysellään riippuu yleensä siitä kuinka suurta lainaa ollaan hakemassa. Jos hakemukseen tarvitaan liitetietoja kuten palkka- tai muita tositteita, voidaan nekin useimmiten lähettää lomakkeen mukana sähköisesti. Tällöin hakijalta tosin vaaditaan osaamista liitteiden skannaamiseksi mikäli ne ovat alun perin paperisessa muodossa.

Lainapäätös vielä samana päivänä

Hakulomakkeen lähettämisen jälkeen hakija jää odottamaan luotonantajan vastausta hakemukseen. Yleensä tässä vaiheessa hakijalle luodaan myös tili lainapalveluun, jota käyttämällä hän voi seurata lainahakemuksiaan ja muita tietojaan - tarvittaessa tai pyydettäessä myös täydentää hakemustaan. Lainapalvelusta ja usein myös lainasummasta riippuen hakemukset käsitellään kokonaan tai osin automatisoidusti. Jos käsittely on kokonaan automatisoitua, alustava luottopäätös tulee käytännössä heti hakemuksen täyttämisen jälkeen ja lopullinenkin päätös alle puolessa tunnissa. Jos hakuprosessiin liittyy manuaalisia tarkistuksia, voi hakemuksen käsittely kestää muutaman tunnin tai jopa pari päivää.

Kun lainahakemus on käsitelty ja luottopäätös valmis, hakija saa tästä ilmoituksen sähköpostiin tai tekstiviestillä. Lainapäätöksen hyväksyminen tehdään luotonantajan verkkopalvelun kautta. Hyväksymisen jälkeen rahat siirtyvät hakijan tilille parhaimmillaan muutamassa minuutissa. Tämä edellyttää, että luotonantajalla on sopimus reaaliaikaisista tilisiirroista hakijan pankin kanssa. Suurimmilla lainapalveluilla on sopimuksen kaikkien suurimpien pankkien kanssa - tämä kannattaa kuitenkin aina varmistaa jos lainarahojen saamisella on kiire.

Lainan hakeminen on nykyään todella nopeaa verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen. Viikkojen prosessi on saatu puristettua lyhimmillään 15 minuuttiin!